NCR Coöperatie Academie
Coöperatief leren doe je samen
Als NCR-lid profiteert u van een speciaal aanbod:
bij twee aanmeldingen betaalt u er slechts één!

Functioneren in de LedenRaad

De rol van critical friend

Coöperatieve organisaties passen perfect in de 21e eeuw. ‘Bottom up’ organiseren zal steeds meer de toekomst zijn. De oudere, veelal agrarische, coöperaties zijn ontstaan als reactie op een topdown denken. De nieuwere, bijvoorbeeld zorg- en energiecoöperaties, precies zo. Werken vanuit het ledenbelang vraagt echter wel om betrokkenheid van die leden. Leden die als moderne mensen vaak volle agenda’s hebben. De Algemene Leden Vergadering met grote aantallen leden blijkt tegenwoordig niet het beste representerende orgaan. Steeds vaker richten coöperaties een LedenRaad in. Een voordeel daarvan kan zijn dat de dialoog met het bestuur of de directie intenser kan zijn. De groep is immers kleiner en komt vaker (dan de ALV) bij elkaar.

Adequaat functioneren in een LedenRaad is echter geen vanzelfsprekendheid. Het begint al met de vraag van de representatie: hoe stellen we de LedenRaad samen? Wat doen we met zittingstermijnen? Hoe verhouden LedenRaadsleden zich tot de grotere groep leden? Hoe motiveer je leden om hun betrokkenheid te tonen? En wat is het verschil in rollen tussen LedenRaadsleden en toezichthouders? Welke zeggenschap hebben LedenRaadsleden? Is invloed wellicht belangrijker dan zeggenschap? Maar invloed waarop dan? En in welke fase van de beleidscyclus?

Als je eenmaal in een LedenRaad zitting hebt, hoe gedraag je je dan? Waar haal je je informatie vandaan? Hoeveel informatie moet je hebben om goed te kunnen functioneren? Wanneer zeg je wat in een vergadering? En hoe? Wil je vooral controleren of wil je klankborden en adviseren? Is het belangrijk dat alle LedenRaadsleden het met elkaar eens zijn? Wat is de betekenis van de LedenRaad voor de andere actoren in de governance (directie, bestuurders, toezichthouders)? Kunnen we leren van andere LedenRaden?

Deze en talloze andere vragen komen in de praktijk van de LedenRaad naar boven. Deze interactieve sessie biedt u de gelegenheid om de juiste antwoorden voor uw LedenRaad en voor uw persoonlijk functioneren daarin te bepalen.

Doelgroep

LedenRaadsleden vanuit verschillende coöperaties.

Onderwerpen

 • Positie van de LedenRaad in de governance;
 • Ledenbetrokkenheid;
 • Invloed en zeggenschap;
 • Verantwoording;
 • Persoonlijk functioneren in de LedenRaad.

Wat brengt deze sessie u?

 • Een visie op de positie van de LedenRaad in uw organisatie;
 • Ideeën over mogelijke verbeteringen van de LedenRaad in uw organisatie;
 • Praktische tips over de inrichting van de LedenRaad;
 • Praktische tips ten behoeve van uw persoonlijk functioneren daarin;
 • Intervisie met ledenraadsleden van andere organisaties;
 • (Nog) meer motivatie om uw rol als LedenRaadslid als een ‘critical friend’ op te vatten.

Locatie

Huis van de Coöperaties
De Poort 40
Houten